Manželství pro všechny se vrací do sněmovny. Má šanci uspět?

Manželství pro všechny se vrací do sněmovny. Má šanci uspět?
Zdroj: Pexels

Symbolicky v červnu, kdy se celosvětově koná Pride month, bude ve sněmovně opět projednána změna zákona, která by umožnila homosexuální párům vstoupit do manželství. Navzdory většinové podpoře veřejnosti a jasnému stanovisku západních zemí jsou některé politické strany k legislativní úpravě manželství stále skeptičtí. Jaká je šance, že dostane manželství pro všechny zelenou již v tomto volebním období?

Zatímco po celé světě začínají tradiční oslavy a osvětové akce Pride month, v české Poslanecké sněmovně se opět připravuje novela zákona, která má prosadit změnu definice manželství tak, aby ho mohly uzavřít i osoby stejného pohlaví. Zákon s vysokou podporou veřejnosti (téměř 65 % Čechů je pro manželství gayů a leseb) má však nejistý osud.

Projde manželství pro všechny Poslaneckou sněmovnou?

Manželství pro všechny projednávali poslanci již v minulém volebním období. Bohužel však neúspěšně. S volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021 si mnozí spojovali naději, že by nová podoba sněmovny mohla úsilí o zrovnoprávnění homosexuálních párů konečně proměnit v úspěšný konec. Výhra většinově konzervativní koalice SPOLU a pouhé čtyři mandáty pro liberální Piráty však napovídají, že to tak snadné nebude.

Odborníci předpovídají, že není pravděpodobné, aby manželství pro všechny prošlo současnou sněmovnou, která je ještě konzervativnější než ta předchozí. V cestě stejnopohlavním svazkům stojí především Lidovci, jejichž předseda Marian Jurečka prohlásil, že spíše projde ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy než manželství pro všechny.

Debata se točí také kolem samotného pojmu manželství. Sám Jurečka uznává, že současná podoba registrovaného partnerství vyžaduje legislativní úpravy, o manželství pro gaye a lesby, však nechce KDU-ČSL ani slyšet. Jde přitom o jeden z častých názorů na tento problém - narovnání práv ano, ale neříkejme tomu manželství. K tomu však mluvčí inciativy Jsme Fér Filip Milde dodává: „Pokud stejnou věc nazýváme pokaždé jinak, tak to není stejná věc. Proč stejnou věc nazývat jinými názvy? Ve finále to je zas dělení lidí do kategorií.

Zdroj: Pexels

Otevřeně stejnopohlavní svazky podporují Piráti a Starostové. Zbytek vládních stran (TOP 09 a ODS) bude mít volné hlasování, jednotliví poslanci se tak mohou sami za sebe rozhodnout, zda pro rovnoprávné manželství zvednou ruku či nikoliv. Velkou roli v celém procesu sehraje hnutí ANO, které svůj postoj zatím nevyjádřilo. Naopak poslední sněmovní strana, SPD, brojí proti stejnopohlavnímu manželství už dlouho, není tak složité uhodnout, na jakou stranu se svěřenci Tomia Okamury postaví.

Naděje na prosazení úpravy manželského svazku v občanského zákoníku, která je směrem na západ zcela běžnou, tak ještě neumírá, i když jsou bohužel konzervativní síly ve sněmovně stále velmi významné.

Proč se stále nedaří manželství pro všechny uzákonit?

Zdá se zvláštní, že protlačení rovnoprávného manželství v Česku tak vázne. Většina české společnosti je pro a náboženské motivy, které brání změně zákona v jiných zemích, v ateistickém tuzemsku, takový vliv nemají. Proč jsme se tedy ještě stále nezařadili mezi země, které nerozlišují mezi láskou heterosexuální a homosexuální?

Sociolog Daniel Prokop pro iniciativu Jsme fér zjistil, že proti stejnopohlavním svazkům se nejčastěji staví muži nad 45 let a lidé nad 60 let. Tyto skupiny voličů mají ve sněmovně poměrně vysoké zastoupení, zatímco liberální část společnosti (tedy kolem 60 až 70 % lidí, kteří novelu zákona podporují) naopak ve sněmovně příliš reprezentovaná není. Lidé nad 60 let jsou totiž věkovou skupinou, která si nenechá ujít žádné volby a rozhoduje tak prakticky o podobě Parlamentu.

Problém tkví tedy především v tom, že současné rozložení sil ve sněmovně neodpovídá reálným zájmům voličů. Například Lidovci, kteří proti manželství pro všechny ostře vystupují, mají ve sněmovně 23 mandátů, ve skutečnosti je však jejich podpora sotva 5%.

Klíčové je, aby se zákon dostal skrze prvotní projednání, do program sněmovny. V takovém případě je možné, že bude nakonec schválen. V minulém volební období však celé projednávání skončilo, aniž by došlo k samotnému hlasování. A tak nezbývá než doufat, že kontroverzní politická debata o právech stejnopohlavních párů nakonec dospěje ke šťastnému konci.