Přehledně: Jak naplánovat svatbu krok za krokem?

Přehledně: Jak naplánovat svatbu krok za krokem?

Nahání vám svatební přípravy strach? S dobrým plánem to nebude tak náročné, jak se obáváte. Plánování svatby nejsou jen krev, slzy a pot, ale také krásné momenty, při kterých připravujete den svých snů. Jak naplánovat svatbu krok za krokem?

Plánování svatby dá zabrat, díky tomuto časovému harmonogramu s jednotlivými úkoly se dozvíte, jak naplánovat svatbu krok za krokem. Vše postupně a bez velkého stresu. Tak pojďme na to.

12-18 měsíců před svatbou

Zpravidla mezi zásnubami a svatbou uběhne rok až rok a půl. Za tento čas musíte svůj výjimečný den připravit. Proto je dobré začít co nejdříve. Co zařídit hned na začátku vaší cesty?

Vše začíná u rozpočtu. Spočítejte si, kolik můžete do svatby vložit peněz, a sepište si prvotní odhady jednotlivých položek. Čím precizněji rozpočet sestavíte, tím lépe. Nezapomeňte ani na nečekané výdaje, které se bohužel objeví téměř vždy.

Stáhněte si aplikaci pro plánování. Abyste měla vše na jednom místě a mohla jednoduše spravovat jednotlivé úkoly, hosty i harmonogramy, bude se vám hodit naše aplikace WeddMate. Usnadní vám plánování a předá inspiraci pro váš velký den.

Vyberte si datum a místo svatby. Datum svatby, a tím pádem i místo, kde se bude slavit, je potřeba vybrat s velkým předstihem. Pokud byste s výběrem dlouho otáleli, může se stát, že budou všechny vhodné datumy ve vašem vyvoleném prostoru již obsazené.

Slaďte své představy. Když do svatby zbývá více než rok máte spoustu času ujasnit si, jak by měl váš velký den probíhat. Slaďte se snoubencem své představy o tom, jaký styl svatby se vám líbí, a inspirujte se v knížkách nebo na Pinterestu. Svatební inspiraci si ukládejte, ať se k ní můžete kdykoliv vrátit.

Vyzkoušejte naši aplikaci, která vám pomůže s rozpočtem, harmonogramem i úkoly. 

8-12 měsíců před svatbou

Čas běží a vy se musíte posunout od prvních náčrtů ke konkrétnějším představám. Co obstarat 8-12 měsíců před svatbou?

Naplánujte oblečení. Přichází na řadu nejpříjemnější část celého plánování – vybírání svatebních šatů. Začněte s hledáním těch pravých už několik měsíců před svatbou, ať jste s nimi opravdu spokojená. Stejně tak rozhodněte o oblečení pro družičky a muže a dejte jim o dresscodu včas vědět.

Zamluvte program a catering. Ať už plánujete na svatbu jakýkoliv program, teď je ten správný čas na zamluvení DJ, kapely, cateringu i fotografa. Stejně tak zajistěte květinovou výzdobu a svatební dort.

Vyberte svědky, družičky a mládence. Už pár měsíců dopředu vybírejte, kdo vám půjde za svědka a kdo bude mít tu čest být družičkou.

Zamluvte datum na úřadě nebo v kostele. Nezapomeňte si zarezervovat datum, kdy se budete brát, také na příslušném úřadě nebo kostele. Přece si nenecháte vyfouknout své oblíbené datum?

5-7 měsíců před svatbou

Jsme za poločasem. Jak naplánovat svatbu 5-7 měsíců předem?

Připravte konečný seznam hostů. Už víte, koho pozvat na svatbu? Zhruba půl roku před ní už by měl být seznam hostů více méně konečný. Dejte také všem pozvaným včas vědět čas a místo konání, ať si mohou udělat volno.

Rezervujte si svatební cestu. Pro romantickou svatební cestu se vším všudy je dobré si rezervovat pobyt už půl roku dopředu. Inspirujte se v našem seznamu nejkrásnějších lokalit pro líbánky.

Objednejte oznámení nebo materiál. Ať už si budete pozvánky sama vyrábět, nebo si koupíte již hotové, udělejte to nyní.

Rezervujte termín u kadeřnice nebo vizážisty. Máte-li vybranou skvělou kadeřnici nebo vizážistu, objednejte se na vlasy a make-up raději s dostatečným předstihem, ať máte svůj termín zamluvený.

3-4 měsíce před svatbou

Začíná přituhovat. Jděte více do detailu a laďte konkrétní dekorace, jídlo a pití i úřední formality.

Kupte svatební prstýnky. Další příjemná činnost. Vydejte se s manželem na lov vašich svatebních prstýnků a vyberte si takové, které budou vašemu srdci nejblíž.

Rozešlete pozvánky hostům. Pozvánky už máte připravené, stačí je jen rozeslat. Díky naší aplikaci budete mít všechny adresy pohromadě a tenhle úkol tak sfouknete velmi rychle.

Vyberte jídlo a dekorace. S cateringovou společností se domluvte na konkrétních pokrmech a nápojích. V místě, kde se bude svatba odehrávat, zase dolaďte dekorace, stoly i harmonogramy.

1-2 měsíce před svatbou

To nejdůležitější už je připravené, teď už jen dolaďte detaily a skočte na úřad vyřídit pár formalit.

Vyřiďte úřední formality. Vyplňte na matrice Dotazník o uzavření manželství. S sebou vezměte rodné listy a občanky. Pokud se budete chtít brát na jiném místě, než na úřadě, musíte požádat o povolení s určitým předstihem.

Vyberte hudbu a sepište slib. Jaké písničky chcete, aby vás provázely vaším velkým dnem? A co byste ráda sdělila vašemu nastávajícímu ve svém slibu? Připravte si to alespoň dva měsíce dopředu.

Objednejte květiny. Ať už se vám o květinovou výzdobu stará firma, nebo ji máte na starost sama, objednejte zhruba s dvouměsíčním předstihem vybrané květy.

Poslední zkoušky šatů. Vy i družičky byste si měly asi měsíc před svatbou vyzkoušet šaty a provést případné poslední úpravy.

Vyzkoušejte si líčení a účes. Domluvte se se svou kadeřnicí a vizážistkou na termínu zkoušky vlasů a líčení. Zkoušku sice můžete vynechat, ale věřte, že pak budete mnohem klidnější.

1-2 týdny před svatbou

Čas se krátí. Nezapomeňte myslet hlavně na to, aby vám bylo dobře. Dopřejte si odpočinek, zajděte na masáž nebo si vyrazte s budoucím manželem na romantickou večeři.

Sestavte program svatebního dne. Kdo, kdy a kde má být? Se sestavením harmonogramů klíčových lidí na svatbě vám také pomůže aplikace WeddMate.

Zasedací pořádek. Sestavte konečný zasedací pořádek a připravte kartičky, aby hosté věděli, kde je jejich místo.

Rozchoďte si boty. Nové lodičky vám mohou pořádně otrávit svatební den. Rozchoďte si je v bytě pár dnů předem, aby se přizpůsobily vašemu chodidlu a na den D vás netlačily.

Den před svatbou

Už zítra! Dodělejte pár maličkostí a dopřejte si dostatek odpočinku.

Připravte si balíček. Make-up, hřeben, kapesníčky, kapky do očí a talisman pro štěstí. Vše, co chcete mít zítřejší den při sobě, si připravte do kosmetické taštičky.

Předejte prstýnky svědkovi ženicha. Domluvte se na předání prstýnků raději předem, ať předejdete hektickému shánění svědka před obřadem.

Obstarejte manikúru a pedikúru. Zajděte si na nehty, nebo se o to postarejte doma. Ať už se rozhodnete jakkoliv, na krásné ruce a nohy nezapomínejte.

Den svatby

Tak jste se dočkali. Váš velký den je tu. Na jeho přípravách jste strávili spoustu času a dali jste do toho maximum. Vždycky něco nevyjde nebo se nepodaří přesně podle vašich představ, myslete však na to, že to, na čem doopravdy záleží, je v pořádku – vaše láska a společný život.

Svůj svatební den si užijte, jak to nejlépe dovedete.