6 tipů, jak ušetřit na svatbě

6 tipů, jak ušetřit na svatbě

Svatba je vše, jen ne levná záležitost. V době zdražování se hodí vědět, jak připravit svatbu svých snů, a přitom po jejím konci nebýt úplně švorc. Pokud musíte připravit svatbu s menším rozpočtem, nezoufejte, jde to! Zkuste se řídit následujícími radami a věřte, že ušetříte nemalou částku, kterou potom můžete investovat třeba do společné budoucnosti.

Jak tedy ušetřit na svatbě? Určitě se shodneme na tom, že svatba nemusí být dokonalá, abychom si ji naplno užili. Někdy stačí jen pár blízkých lidí a příjemné posezení v restauraci. Co když se ale svých představ o bujaré oslavě lásky nechcete vzdávat? Nemusíte. Jen se držte pár našich tipů.

1. Připravte si rozpočet a držte se ho

Rozpočet. Ta nudná část plánování svatby, ale zároveň ta nejdůležitější. Sestavte si rozpočet, třeba s pomocí naší aplikace WeddMate, a držte se v jeho mezích. Při plánování buďte realističtí a spočítejte si, kolik peněz opravdu můžete za svatbu vydat.

Pozor si dejte především na zprvu neviditelné výdaje, jako jsou kauce či různé poplatky. Nezapomeňte započítat ani drobnosti, jako jsou pozvánky. I malé výdaje mohou po sečtení narůst do velkých rozměrů.

U každého výdaje si uvědomte, jestli je opravdu nezbytný, a pokud není, tak ho nekompromisně škrtněte.

2. Vyrobte si sama

Máte-li vy nebo někdo z vašich blízkých šikovné ruce, nejvíce ušetříte, když si některé věci vyrobíte sami. Pozvánky, dárečky pro hosty, dort nebo vlastní šité šaty? Možnostem se meze nekladou.

Vlastní výroba předmětů na svatbu má ještě další nespornou výhodu – budete originální a vaše svatba bude dokonalým odrazem toho, co máte ráda.

3. Vyberte si datum mimo sezónu

Kdo by se nechtěl vdávat, když sluníčko příjemně hřeje? A ideálně v sobotu. To nejžádanější je ale zpravidla to nejdražší, a to se týká i svatebních dnů. Naplánujte si svatbu na méně populární měsíce, třeba ty zimní, a ušetříte nemalou částku, kterou můžete vložit třeba do kvalitního fotografa.

Stejně tak se vyhněte víkendům. Samozřejmě ne vždy to jde, ale pokud si vaši hosté mohou udělat čas i v týdnu, nezdráhejte se toho využít. Vy navíc, jako budoucí novomanželé, máte ze zákona na svatbu vyčleněny dva dny volna.

4. Nakupujte z druhé ruky, půjčujte si

Svatební šaty už znovu nevynosíte, proto se vyplatí poohlédnout se také po půjčovnách svatebních šatů nebo po šatech z druhé ruky. Zpravidla nejsou obnošené a mnohem levnější. Stejně tak váš nastávající může vyrazit v obleku, který má doma, nebo si nějaký půjčit.

Vyzkoušet můžete také facebookové skupiny, ve kterých probíhá přeprodej nejen šatů, ale i různých doplňků a dekorací.

Půjčit si můžete i šperky a jiné doplňky. Zeptejte se také v podniku, který si pronajímáte, co si lze za poplatek půjčit nebo co vše je součástí pronájmu. Můžete tak ušetřit třeba za dekorace.

5. Vybírejte prostor s rozmyslem

Prostor svatby je klíčovou položkou v rozpočtu, kterou byste neměli podceňovat. I na něm totiž můžete dost ušetřit. Místo luxusních prostor a restaurací můžete uspořádat svatbu v sokolovně nebo společenském centru, kde bývají pronájmy nejlevnější. Máte-li vy nebo někdo z vašich známých vhodný pozemek, můžete se rozhodnout i pro venkovní obřad.

Myslete i na vzdálenost místa od kostela nebo radnice, kde se budete brát. Čím dál se bude konat následná slavnost, tím dražší to bude.

6) Zapojte rodinu a přátelé

Nebojte se říct si o pomoc, vaši blízcí vám rádi vyhoví. S maminkou můžete upéct koláčky, s kamarádkami zase připravit pozvánky. Možná znáte i někoho tak šikovného, že vám zvládne upravit nebo dokonce ušít svatební šaty.

Nechtějte však po ostatních všechno zadarmo. Možná máte v okruhu svých známých fotografa, ten ale nemá povinnost pro vás celý večer fotit zcela zadarmo. Myslete na to, aby byla domluva výhodná pro obě strany.

Závěrem

Na svatbě můžete ušetřit, aniž byste se museli vzdávat svých romantických představ. Myslete však na to, že váš velký den tvoří především ona radostná událost v podobě vstupu do manželství s tím, koho máte rádi. Dokonalá výzdoba, špičková gastronomie nebo jízda limuzínou jsou jistě příjemné, ale jde to i bez toho. Vaše svatba nemusí být jako ze žurnálu, důležitá je atmosféra a lidi, které pozvete, aby výjimečný den strávili s vámi.