Dvojitá žádost o ruku?

Dvojitá žádost o ruku?

Žádost o ruku je pomyslným startem budoucího manželství, kterou si většina dívek vysní dlouho předtím, než k ní skutečně dojde. I v dnešní hektické době pořád rádi dodržujeme tradice, při nichž muži v různých obměnách položí, tu jednu, stále se opakující jednoduchou otázku, která následně odstartuje novou životní etapu.

Jak je to správně?

Pokleknutí nebo bez, kytice růží, malá krabička, při svíčkách, na originálním místě, nebo na oblíbeném místě, při pikniku, na dovolené, na Vánoce či Silvestra, sami nebo v kruhu rodinném? Ať už je muž romantik, praktik či dobrodruh otázek, které si dopředu položí je hned několik. Faktem ale zůstává, že je to opravdu velmi často právě muž, kdo se ptá a málokdy se k takovému činu odhodlá žena. Dnes se však nebude zabývat touto nerovnováhou a položíme si otázku stoprocentní rovnováhy. Měla by žena požádat muže na oplátku?

Měla bych to vrátit?

Žádost o ruku je pro muže v každém případě velmi často náročnou a stresovou záležitostí. Měly byste mu oplatit jeho odvahu a také ho překvapit? Pokud žijeme v době, kdy si stále více uvědomujeme rovnoprávnost v partnerství. V době, kdy ženy budují kariéry, stejně jako muži vaří, pomáhají s domácností nebo chodí na rodičovské dovolené, proč by nemohla být i žádost o ruku otázkou pro oba? Co by to znamenalo? Ponechat si tradici, ale obohatit ji o žádost nazpět, a začít tak svůj společný život jako rovnocenní partneři.

Kdy se zeptat nazpět?

Jak by to mělo vypadat? Oplatit otázku ihned nebo si s tím vyhrát a připravit pro druhého partnera také překvapení? Na to asi neexistuje odpověď, je to o tom, jak to kdo cítí. Pokud máte pocit, že chcete okamžitě reagovat, zareagujte. Pokud si to chcete promyslet a připravit něco speciálního, připravte.

Co bude zásnubním darem?

Pokud víte, že váš partner nebude chtít nosit dva prsteny a celkově se necítíte na to, kopírovat žádost takto doslovně, můžete svoji dranou polovičku překvapit něčím jiným, přeci neexistují pravidla, můžete například darovat hodinky, které budou mít vzadu rytinu.

Je asi na každém člověku, jak to cítí. Na určité věci prostě nejdou nastavit jednotná pravidla. I když máme rádi své tradice, i ty se časem mění. Mnoho lidí už nechápe významy a slepě následuje něco, co pro něho dávno ztratilo význam. Je na každém člověku, potažmo páru nastavit si vlastní pravidla a zjistit, jak chtějí ve vztahu fungovat, dvojitá žádost o ruku určitě nezaručí rovnoprávnost ve vztahu nebo pomyslný happy end, ale určitě se stane další krásnou společnou vzpomínkou.