Obřad, oddávající, dokumenty co dřív?

Obřad, oddávající, dokumenty co dřív?

Pro pozvané budou nejdůležitějšími aktéry svatby ženich a nevěsta, je to jejich velký den. Pro ně dva však bude jeden člověk ještě o něco důležitější, oddávající. Tím totiž nemůže být každý a jakmile si dva řeknou, že do toho spolu praští, musí si ujasnit, kdo je bude oddávat a co bude potřeba k tomu zařídit.

Kněz nebo oddávající na úřadě? To je základní otázka, kterou si asi položíte hned na začátku. A jako další vás asi začne zajímat, co všechno musíte k tomu, abyste byli oddaní zařídit. Každá svatba má totiž svá pravidla, kterými se musíte řídit.

První kroky vás povedou tak jako tak na matriku

Každé místo na obřad má svou místní příslušnost, a tak spadá pod určitou matriku. To je potřeba si dopředu uvědomit, až budete uvažovat nad tím, na jakou matriku se vydat. Na ni se následně musí bez výjimky dostavit oba svatebčani, ať už zvolí jakýkoli typ obřadu. Důležité je kontaktovat je s předstihem, jelikož jsou často hodně dopředu zamluveni.

Civilní obřad

Civilní obřad je asi nejsnadnější cestou, pokud se chcete vzít a nemáte žádné speciální požadavky. Vše je dopředu jasně dané a vy tak nemáte moc prostor pro inovace. Matrikářka s vámi vybere datum svatby, podle toho, jak mají volno. V případě, že nebudou mít volný termín, můžete zkusit jinou matriku, je však nutné počítat s tím, že svatba bude na jiném místě. Matrikářka vám následně předá dotazník k uzavření manželství a vysvětlí vše potřebné. Znovu se na matriku dostavíte 14 dní před svatbou, donesete potřebné doklady (viz. níže), potvrdíte datum a čas svatby, oznámíte jména svědků, předáte vyplněný dotazník a zaplatíte správní poplatek. Svatba následně probíhá na základě předem daných not. Matrikářka pohlídá vše potřebné za vás. Budete vědět, co máte dělat. Kdy to máte dělat. Řekne vám, jak půjdou ostatní seřazení. Co se bude říkat a vy ji jen posloucháte. Maximálně s ní můžete zkusit domluvit, zda některá část lze změnit, zkrátit apod. Zvolit si můžete i neobvyklé místo, je však potřeba si připlatit a zjistit, zda může zvolená matrikářka v daném místě oddávat, a zda je vůbec ochotná zde oddávat.

Církevní obřad

Církevní svatba je jasnou volbou pro věřící, ale může být alternativou i pro nevěřící, je jen potřeba vybrat církev, která má volnější pravidla. Pokud chcete tento typ obřadu, musíte se po matrice obrátit ještě na osobu pověřenou danou církví. Ta s vámi následně komunikuje vše ohledně obřadu. Každá církev se může lišit, je na vás si s oddávajícím vše vykomunikovat. Na rozdíl od civilní svatby, kam jdete vše domluvit maximálně dvakrát, na přípravu církevní svatby může být schůzek s oddávajícím hned několik. Oddávající si s vámi vytvoří určitý vztah, snaží se vás poznat a tím je následně ovlivněna často i jeho řeč při svatbě.

Symbolický obřad

Pokud nechcete jiné místo, a trváte si i na daném termínu, můžete zvolit symbolický sňatek. Při něm vás může oddat třeba kamarád, kde chcete, kdy chcete akorát musíte počítat s tím, že je pak třeba se dostavit ještě na radnici, na oficiální svatbu. Důležité je vědět, že právě toto datum oficiální svatby, bude následně bráno jako datum svatby a od tohoto dne se teprve mění vaše příjmení.

Doklady potřebné ke sňatku

Pokud jste oba Češi, bude to o něco jednodušší, na matrice předložíte:

  • Rodný list
  • Platný občanský průkaz
  • Rozvodový rozsudek, příp. doklad o ovdovění pokud se nejedná o první svatbu

Trochu větší papírování přijde v případě, že je jeden ze svatebčanů cizinec a svatba probíhá v ČR. Čech předloží výše uvedené doklady, cizinec musí na matrice ještě přihodit další:

  • Rodný list (úředně přeložený do čestiny)
  • Doklad prokazující totožnost (občanka, pas)
  • Doklad o státním občanství (pas)
  • Potvrzení o právní způsobilosti
  • Rozvodový rozsudek, příp. úmrtní list bývalého partnera, pokud nejde o první sňatek
  • Je možné, že bude potřeba ještě vyšší ověření(apostila), pokud mezi ČR a zemí, ze které druhý ze svatebčanů pochází není mezinárodní smlouva, která by to odpustila

Ať už zvolíte jakýkoli obřad a budete kvůli papírování zkoušet své nervy, věřte, že výsledek bude stát za to. Tak si dejte záležet a vyberte to nejlepší pro vás oba.