Svatba, aneb na čem nešetřit!

Svatba, aneb na čem nešetřit!

Svatba je významnou událostí v životě. Mnoho slečen tajně už odmalička ve svých hlavičkách nosí princeznovské bílé šaty a představují si, jak jejich den "D" asi bude vypadat a když konečně drahá polovička poklekne, započíná střádání plánů na dokonalou veselku.

Jakmile ale spočítáte, kolik vás svatba bude stát, hroutíte se a začnete zoufale škrtat. Dávejte si ale pozor při svém zběsilém odstraňování položek. Nedostaňte se do situace, kdy ušetříte na těchto 5 nejdůležitějších věcech, které ale dělají zásadní dojem ze svatby:

1. Vizáž

Dámy, ruku na srdce. Kdy se vám v životě ještě poštěstí, že budete středem pozornosti? Že se na vás budou všichni dívat jako na svatý obrázek a usmívat se? Kdy budete poslouchat zasněné povzdechy svatebčanů a kdy uvidíte slzy štěstí vašeho vyvoleného?

Máte jedinečnou možnost popustit uzdu fantazii a přestat se bát vystoupit z davu. Dopřejte si odbornou péči kadeřnice a nechte ji kouzlit!

Nesvěřujte se kdejaké kolegyni od kamarádky, co ráda češe podle youtube tutoriálů. Klidně si odzkoušejte více kadeřnic ve vašem okolí. Prohledejte internet křížem krážem a shromážděte obrázky účesů, které by vás mohly ve váš svatební den zdobit a vesele s nimi napochodujte k oné kadeřnici. Vždyť přece vlasy jsou korunou krásy!

Ruku v ruce s vlasy jde i make-up. Určitě jste šikovná a dokážete si každý den nanést make-up a řasenku. Ale chcete opravdu ve svůj svatební den vypadat tak, jako obvykle? Nechcete se trochu odvázat a vyzkoušet um make-up artistky, která vám společně s kadeřnicí zaručí dokonalý finish?

Co je stěžejní věcí, která vás také bude výrazně zdobit, jsou šaty. Vybírejte je uvážlivě tak, aby vám lichotil střih i velikost. Vašemu partnerovi pomozte s výběrem obleku, který bude také velikostně odpovídat jeho stavbě těla a nebude na něm tak viset jako na ramínku. Opravdu je reálné zakoupit šaty z druhé ruky za 2.000 Kč, stejně tak jako oblek a pokud vám sedí, máte vyhráno. Často se ale setkáváme naopak se šetřivými nevěstami, které pak ve svůj svatební den vypadají jako v návratu do roku 2000.

2. Místo svatby

Je pochopitelné, že ne každý touží po svatbě na zámku, ale to neznamená, že svatba na statku nemá žádné kouzlo. Naopak. Každé místo je jedinečné a je jen na vás, jak jej podtrhnete. Dostáváme se tak k dalšímu důležitému bodu. Dekorace a celkový vzhled místa.

Představte si, že jako hosté vstoupíte do prostoru a první, co uvidíte, budou oprýskané zdi, plíseň, obouchané stoly či špinavé závěsy. Pokud jsou to prostory zámeckého typu, jen drobným dekorem ve stejném stylu dolaďte a ponechejte mu jeho atmosféru. Jestli ale hostinu plánujete v místním kulturním domě, budete mít práce víc.

Je také potřeba držet se svého stylu. Pokud máte mysliveckou svatbu v dřevěné hájence, nebudou vám dobře ladit zlaté barokní svícny a saténové potahy. Stejně tak, jako u svatby na zámku, nebude vhodné používat břízové větvičky a jutové běhouny.

Myslete na to, že to, jak místo vypadalo a jak se v něm lidé cítili, utváří také celkový dojem ze svatebního dne. Neberte to proto na lehkou váhu a místo pronájmu limuzíny zvažte investici do prostor.

3. Občerstvení

Není nic trapnějšího, než hladoví hosté. Stejně tak, jako není nic trapnějšího, než chybějící porce jídla či chudý catering. To samé platí i o nápojích. Dvě láhve nejlevnějšího červeného a kyselé pivo moc hostů nepotěší. Určitě nepotřebujete lanýže, kaviáry a ledové víno, ale postačí vám kvalitní poctivé české jídlo, které uspokojí všechny chuťové pohárky.

Uvažujte také o tom, v jakém ročním období svatbu pořádáte a tomu přizpůsobte občerstvení. Kupříkladu hutné máslové dorty budou v teplých letních dnech méně vhodné, než dorty lehké a ovocné, stejně tak tatarský biftek by se v horkých dnech snadno mohl proměnit ve faraonovu pomstu.

Na občerstvení není vhodné šetřit, ať se dobře najíte jak vy, tak vaši hosté. Přece jen společně všichni budete trávit v podstatě celý den a novomanžele tak jistě nepotěší, když hosté ihned po příjezdu domů vyrabují celou ledničku.

4. Hudba

Určitě každý z nás někdy zažil příchod do klubu, kde místo plného parketu našel uprostřed jen podnapilého místního mladíka s rozdováděnou slečnou. K tanci hráli sto let staré vypalovačky, které většina ani neznala, a tak probíhala spíše okupace baru.

Zažít otřesnou hudbu na svatbě je noční můra. Lidé znuděně posedávají, střídavě chodí kouřit a v okamžiku, kdy se spustí alespoň jedna známá píseň, utíkají ti svěží svatebčané hodit bokem. Píseň skončí a opět se opakuje stejný scénář – cigareta a další hodiny sezení.

Je sice moc milé, když vám kamarád nabídne, že vám na svatbě zahraje za láhev rumu, ale bude to opravdu stát za to? Nedopadne to stejně, jako situace výše? Jestli jste ale stále přesvědčeni, že je to dobrý nápad, sepište si alespoň playlist, ať máte jistotu, že se na parketu vůbec někdo objeví, a že bude hrát písně dle vašeho přání.

5. Fotograf

Na internetových diskuzích se to hemží stížnostmi nevěst, které se rozhodly svůj den svěřit osobě, která si pořídila zrcadlovku, za své jméno přidala dovětek „photography“ a stanovila nejnižší cenu. K jejich překvapení pak obdrží fotografie, za které by se nehodilo zaplatit ani 500 Kč.

Uvědomte si, že fotografie je vzpomínka na celý život. V houpacím křesle je pak budete ukazovat svým vnoučatům a opravdu chcete při každém otevření alba hořce polknout?

Fotograf je nemalou částkou ve svatebním rozpočtu, a proto vás může lákat jeho vyškrtnutí. Dobře si to ale rozmyslete. Přece nechcete mít v albu ošklivé neprofesionální fotografie, a nebo jen ty rozmazané v nelichotivé póze, které vám pošlou svatební hosté.

Svatba je velmi hektická a stresující, proto i třeba samotné okamžiky během focení s vaším partnerem mohou být krásnou vzpomínkou, kdy jste byli jen vy dva a užívali si sílu okamžiku a přítomnosti toho druhého.

Odmalička slýcháváte: "Kdo šetří, má za tři." Ano, šetřit se vyplatí, ale ne vždy a u všeho je to vhodné.

Důsledně tak promýšlejte své kroky, ať je zrovna ta vaše svatba, onou událostí, o které si bude celé okolí ještě dlouho povídat.