Svatba, aneb co musím zařídit?

Svatba, aneb co musím zařídit?

Po žádosti o ruku každá nevěsta započne lov na dokonalé šaty a dekorace. Rok před svatbou je klidná, vyrovnaná a natěšená. Jak ubývají měsíce, přibývají starosti. Najednou postupně zjišťuje, co vše je potřeba ještě zařídit a jak náročné to vše bude. Nevěstu tak opouští elán a tři měsíce před svatbou je v podstatě v permanentním stresu. Aby bylo zachováno duševní zdraví každé nastávající nevěsty, předkládáme seznam věcí, které a v jakém časovém rozpětí, je potřeba zařídit.

Po žádosti o ruku

Dámy, pět minut po žádosti se máte radovat, nikoli obvolávat místní salony a domlouvat si zkoušku šatů. Přece nechcete hned nastávajícího manžela vylekat. Užívejte si těch chvilek, kdy všem tuto radostnou novinu budete oznamovat a plánovat začněte až s odstupem času.

Pokud jste na téma svatba se snoubencem ještě nikdy rozhovor nevedli, měli byste v úplném počátku společně probrat, jaké máte představy o té vaší  „dokonalé svatbě“ . Odpovězte si tedy na několik otázek:

  • Chceme komorní, nebo velkou svatbu?
  • Raději bychom zámek, statek, nebo místní hospůdku?
  • Církevní, či civilní sňatek?
  • Máme nějaké pro nás významné datum, které by mělo být i tím datem sňatku?
  • Jaké jsou naše finanční možnosti?
  • V jakém stylu budeme svatbu chystat?

Jakmile dojdete k nějaké společné vizi, máte z části vyhráno. Po zevrubném prozkoumání vašich tužeb se můžete dát směle do konkrétnějšího plánování.

12–10 měsíců před svatbou

Místo obřadu, hostiny a party

Již jste si ujasnili, jak by asi vaše svatba měla vypadat. Započněte tedy pátrání po ideálním místě, které naplní vaši představu. Ptejte se po kamarádkách, zjišťujte na facebookových svatebních diskuzích, prohledávejte okolí. Možná se podivujete nad tím, proč tak brzy. Nicméně oblíbená místa v lidnatějších oblastech opravdu mívají rezervační systémy zpola plné klidně již minimálně rok před další svatební sezónou.

Jednoznačně nejjednodušší je situaci, kdy máte k dispozici jeden prostor, ve kterém se uskuteční, jak obřad, tak vše ostatní. Pokud ale taková možnost není, pokuste se vybrat místo obřadu v přiměřené dojezdové vzdálenosti od restaurace, kde se bude konat hostina. Všichni se budou těšit na dobré jídlo a pití a určitě je nepotěší hodinové cesty auty po místních komunikacích na očekávanou oslavu.

V okamžiku, kdy budete mít připravený seznam potenciálních míst, informujte se u jejich majitelů o ceně pronájmu a dalších výdajích se svatbou tam spojených. I finanční stránka věci bude při finálním výběru místa jistě hrát nemalou roli.

S místem se pojí i dekorace. Popřemýšlejte o výzdobě a začněte pátrat po půjčovnách svatebních dekorací, či začněte sama po večerech vyrábět, nebo nakupovat. Pozor ale dávejte na unáhlené koupě! Držte se vybraného designu a laďte vše do konkrétního stylu a barev.

Datum

Možná patříte mezi ty, které mají své magické datum. Ať už je to den, kdy se prvně střetly vaše pohledy, kdy jste se poprvé políbili, nebo kdy proběhlo zasnoubení, možná právě i v tento den si chcete říct své „ANO“. Nejen z těchto důvodů je tedy vhodné zarezervovat den s dostatečným předstihem, abyste nebyli zklamaní v případě, že místo již nebude volné. Nezapomeňte, že musíte den stanovit nejen s majiteli na místě konání hostiny, ale také na matričnímu úřadě, který vás bude oddávat.

Počet hostů

Již v prvopočátku jste se dohodli na tom, zda bude svatba jen v kruhu rodinném, či přizvete i své přátele. Sepište si tedy konkrétní seznam osob, které byste na svatbě rádi měli a dle součtu opět získáte představu o potenciálním místě, ale také o finanční náročnosti.

Zvažte, zda vám opravdu stojí za to zvát i všechny své kolegy a bývalé kamarádky ze základní školy, před kterými se možná spíše chcete jen pochlubit, než s nimi trávit čas.

Uvědomte si, že ve svůj svatební den chcete být obklopeni jen lidmi, které milujete a kteří milují vás.

9-7 měsíců před svatbou

Období velkého plánování a hledání. Doporučuji aplikaci Pinterest, což je nekonečná studna inspirace.

Šaty

Inspirujte se na internetu a pomalu se poohlížejte po šatech. Vydejte se třeba s kamarádkami na obhlídku místních salonů a zkoušejte různé styly a střihy. Nechte si poradit od profesionálů v salonu, ale nezapomínejte na svůj vlastní osobitý styl.

Pokud si z nabídky salonu nebudete moci vybrat, nepropadejte panice. Kontaktujte šikovnou švadlenu a nechte si šaty ušít na míru. Šití zpravidla trvá v rozmezí 2–3 měsíců. Jakmile však právě v salonu vaše oko padne na ty pravé, neváhejte a rezervujte je.

Nezapomeňte také na oblek pro vašeho budoucího manžela. Ten pravděpodobně tolik času jako vy potřebovat nebude, nicméně pokud se rozhodne nechat si ho šít na míru, časová rezerva je nutná.

Vizážistka

Jestliže ve svém okolí nemáte žádnou z kamarádek, které by ovládaly potřebný um, opět se zaměřte na vyhledávání vizážistek na internetu. Prohlídněte si jejich portfolio, přečtěte si recenze a vyžádejte si ceník. Pokud narazíte na dámu ideální pro vás, ani chvilku neváhejte a už s ní plánujte, jaký "look" vytvoříte v onen den „D“.

Vytvořte svatební web/save the date

Sice jste chvilku po zasnoubení tuto radostnou novinku oznámili, nicméně nemyslete si, že všichni si dané datum ihned zapamatují. Pro tuto a situace v budoucnu, se jako ideální jeví právě webové stránky, nebo tzv. „save the date“, což je oblíbený doplněk svateb za hranicemi. Z překladu je jasné, že jde o něco, co má hostům pomoci zapamatovat si datum.

Na rozdíl od save the date však na webové stránky můžete vkládat rozličné informace od mapy místa, svatební menu až po program a hry ve svatební den. Save the date pak může být kartička v podobě předběžné pozvánky, kde bude pouze datum a případně místo konání, nebo v současné době hojně využívané e-mailové pozvánky se stejným obsahem.

6–4 měsíců před svatbou

Hudba

Ke svatebnímu dnu neodmyslitelně patří i hudba k poslechu a tanci. Můžete si vybrat z živých kapel, ale i sáhnout po DJ, který vám v průběhu večera zahraje vše, o co si kdo požádá. Poptejte se po známých, vyhledávejte na internetu a udělejte si představu o cenách ve vašem okolí. Jakmile dotyčný Dj naplní vaši představu, ihned ho donuťte zapsat si váš den svatby do diáře.

Občerstvení

V současné době se již čím dál tím více snoubenci odklání od tradiční svíčkové a knedlíčkové polévky. Pokud patříte do této skupiny moderních párů, posaďte se se svým partnerem jaké dobroty by na hostině neměly chybět. Zároveň se však držte toho, jaké možnosti nabízí vámi vybraná restaurace, či případně své návrhy konzultujte s nabídkou cateringu.

Fotograf

Možná máte štěstí a v okolí máte šikovného kamaráda fotografa. V tom případě máte vyhráno! Jestliže nikdo takový ale není, nechť započne hon na ideálního kandidáta! Nehleďte jen na cenu, z výsledku pak můžete být velmi zklamaní. Důležité je u fotografa jednoznačně také portfolio. Jakmile se vám zalíbí jeho práce, až poté řešte, zda vám zapadne do rozpočtu. Fotografie jsou památkou na celý život, dejte si tak s výběrem opravdu záležet.

3–1 měsíc před svatbou

Prstýnky

Na trhu je nepřeberné množství nabídek snubních prstenů. V každém kvalitním zlatnictví vám také poradí s výběrem vhodného materiálu. Neboť i na vaší profesi závisí. Měkké kovy totiž mají tendenci trpět na různé škrábance, které se navíc umocňují právě při některých manuálních prací. Dávejte pozor také na roční období, ve kterém vybíráte, protože v létě některým prsty otékají, načež naopak v zimě bývají prsty vlivem chladu užší.

Svatební oznámení

Pozvánky se obvykle zasílají i tři měsíce před konáním. Hosté tak získají dostatek času na obhlídku vhodného oblečení a zajištění volného dne v zaměstnání. Pokud jste se však rozhodli, že vytvoříte svatební webové stránky, není takto předčasné pozvání nutné, neboť nejdůležitější informace již hosté mají. Avšak určitě přemýšlejte nad vzhledem oznámení. Kupříkladu měsíc před svatbou pak jen předložíte návrh a necháte vytisknout. Rozeslání zabere maximálně týden a všichni tak dostanou krásné pozvání i tak s dostatečným předstihem.

Play list

Pokud jste zvolili svatebního Dj, určitě věnujte čas seznamu písní, které budete chtít v průběhu dne hrát. Nikdo nebude schopen přesně se vám trefit do vašeho vkusu a vaším seznamem Dj velmi usnadníte práci. Společně se snoubencem tak k večernímu sledování Netflixu vezměte ještě tužku a papír a sepište si své nejoblíbenější skladby. Pokud navíc znáte vkus vašich hostů, neváhejte jim také nějakou píseň do play listu přidat. Parket pak bude praskat ve švech!