Jak naplánovat venkovní svatbu a na co si dát pozor?

Jak naplánovat venkovní svatbu a na co si dát pozor?

Atmosféra venkovních svateb bývá nepřekonatelná. Bohužel počasí je nevyzpytatelné a může všechno zhatit. Když se však dobře připravíte, svatbu vám nezkazí ani ten největší liják. Jak naplánovat venkovní svatbu?

Venkovní svatby mají své výhody i nevýhody. Krásné přírodní prostředí je rozhodně velkým plusem a vydržíte-li až do večera, můžete se těšit na romantiku pod hvězdou oblohou. Výhodou také je, že můžete pozvat téměř neomezené množství hostů.

Naopak počasí může do všeho hodit vidle, člověk si nemůže být jistý sluníčkem ani v letních měsících. Ve venkovních prostorách může svatbu také narušovat otravný hmyz, alergie nebo hluky z okolí.

Jak se vyrovnat s počasím?

Pokud se rozhodnete pro svatbu venku, je potřeba vymyslet také plán B. V případě deště nebo jiné nepřízně počasí se poté můžete jednoduše přesunout do vnitřního prostoru. Samotný přesun všech věcí i hostů si dobře naplánujte, ať v případě aktivace plánu B nedojde k chaosu.

Pokud v blízkosti vašeho vysněného místa na svatbu není žádná možnost úkrytu, zařiďte si alespoň velký zahradní stan, pod který se můžete schovat.

Vybavte se také tak, aby měli hosté maximální pohodlí. Mějte přichystané deštníky pro přesun pod střechu nebo deky v případě, že k večeru začne přituhovat. Překvapit vás může také silný vítr, zajistěte, aby bylo vše dobře připevněné.

Je třeba myslet i na opačnou možnost, velké horko také není zrovna příjemné. Mějte na paměti, aby bylo na svatbě, čím se zchladit. Klíčový je dostatek studených nápojů a možnost schovat se do stínu, alespoň pod slunečník.

V neposlední řadě si však z počasí nedělejte tak velkou hlavu. Nemá cenu se půl roku dopředu stresovat tím, jaké počasí vyjde na váš velký den. Nakonec déšť stejně nezastavíte a svatbu si můžete užít i navzdory nepříznivému počasí.

Jak zajistit prostor?

Plánujete-li svatbu na svém vlastním pozemku, máte vyhráno. Zamilovali jste se však do nějakého místa dál od domova a chtěli byste si na něm říct své ano? Nezapomeňte se ujistit, komu pozemek patří a zažádat o povolení. Vlastník prostoru vám musí dát svolení, aby se na jeho pozemku mohla konat akce.

Vámi vybrané místo pak bude spadat pod určitý příslušný úřad. V žádosti o svatbu mimo úřad, kterou při venkovním svatební obřadu musíte podat, je nutné také uvést parcelní číslo pozemku. Musíte počítat také s poplatkem za venkovní svatbu, který činí asi 1 000 Kč.

Jak připravit prostor pro svatbu?

Venkovní svatba s sebou kromě počasí přináší několik dalších výzev, kterým novomanželé musí čelit při plánování.

Elektřina může být problém číslo jedno. Přístup k elektřině potřebuje kapela, neobjedete se bez něj však ani při potřebě uchovat jídlo v chladu. Poprosit můžete okolní obyvatelé, zda byste nemohli natáhnout kabel z jejich domu. Existuje také možnost zapůjčit si elektrocentrálu.

Dalším důležitým bodem, na který je potřeba myslet, jsou sociální zařízení. Je samozřejmé, že hosté si během akce budou potřebovat odskočit nebo si umýt ruce.

Naplánujte také, jak bude vypadat přírodní oltář, kam před ceremoniálem položíte snubní prsteny nebo jak zajistíte tombolu či jiné svatební zvyky.

Jak na nejlepší venkovní svatbu?

Nejlepším řešením pro venkovní svatbu je pronajmou si vnitřní prostory, ke kterým patří také prostorná zahrada. V takovém případě se můžete rozhodnout klidně až na poslední chvíli, zda konat svatbu uvnitř nebo venku. Nevýhodou je, že musíte být vy i hosté dobře připraveni na obě varianty.

V takovémto uspořádání nemusíte ani složitě řešit elektřinu, sociální zařízení nebo přespání hostů. Svatbu si tak užijete ve větším klidu, protože nebudete muset neustále monitorovat, z kterého mraku může zapršet.