9 otázek na catering

9 otázek na catering

Každý si chce svůj svatební den užít se vším všudy, proto asi jako většina nevěst i vy zvažujete, koho oslovit, aby vykouzlil to správné gurmánské menu. Co si budeme povídat, jídlo je prostě jednou z nejdůležitějších položek, na kterou se budou těšit a zároveň hodnotit vaši hosté.

Je proto potřeba se dobře zamyslet, komu tento úkol svěříte. Svatební catering potvrzuje, že láska prochází žaludkem. Originální menu vám připraví přesně na míru a navíc na místech, které byste ani nečekali. Na co si dát ale pozor nebo na co se dopředu zeptat? Máme pro vás přehled základních otázek, které by měly při domlouvání cateringu na vaši svatbu zaznít.

Výhody cateringu?

Pokud místo obědu ve vámi zvolené restauraci vyberete catering, máte možnost rozehrát mnohem více gurmánských tónů, protože ne každá restaurace je schopna připravit vše, co byste si představovali. Nebo se může stát, že vámi zvolené svatební místo ani nemá dostatečné zázemí pro vaření a servis. Kvalitní svatební catering vám však prostře kdekoli a uvaří cokoli.

Máte volný termín v den svatby?

Logicky asi nejdůležitější otázka ze všech je, zda vámi oslovená firma má v den vaší svatby čas. Tím byste tak měli komunikaci začít. Pokud nemá volný termín, není potřeba dále ztrácet čas a můžete se vrhnout na další prověřování ostatních firem.

Jste schopni dojet a za kolik…

Některé firmy pracují jen v určitém okruhu, proto je dobré se i na začátku zeptat, zda jsou schopni dojet, kam potřebujete. A na kolik se to následně promítne v ceně.

Máte zkušenost s podobnými akcemi?

Určitě není na škodu zeptat se, zda mají zkušenosti se svatbami, které odpovídají vašim požadavkům. Pokud daná firma nikdy nevařila pro více jak 30 lidí a vy víte, že máte minimálně 150 hostů, je potřeba si dobře promyslet, zda jim budete ochotni důvěřovat. Určitě neuděláte chybu, pokud si necháte pro představu ukázat fotografie jídel či svateb, na kterých spolupracovali.

Máte nějaké specializace?

Dopředu se i pobavte o tom, co byste si představovali, a zda je daná cateringová firma schopná vyhovět požadavkům. Všichni samozřejmě nejsou odborníky na vše, tím by se naopak mohla i snižovat kvalita výsledného produktu. Zeptejte se dané firmy, zda se specializuje na určitý typ kuchyně a promyslete si, zda dělá, co byste si na své svatbě představovali. A to se netýká pouze typů kuchyně, ale i způsobu servírování. Některé firmy připravují výhradně bufet, jiné jídla na talíři. Je na vás, co vám vyhovuje, ale je potřeba zvolit catering, který splní veškeré vaše požadavky.

Co nabízíte?

Zjistěte si, co daná firma nabízí. Řízená degustace, stoly, ubrusy, svatební stany, výzdobu, talíře, příbory, obsluha. Každá firma nabízí něco jiného. Zeptejte se proto, jaké mají možnosti a kolik si za to účtují.

Co potřebujete?

Domluvte se, zda mají nějaké požadavky, které je třeba splnit, například elektrické přípojky, pitnou vodu apod…).

Cena až na prvním místě

Asi nikoho nepřekvapí, že při plánování takto finančně náročné veselky budete koukat i na finance. Proto se dopředu pobavte, jaký je jejich odhad ceny za catering na vaší svatbě. K tomu bude potřeba upřesnit počet hostů, přibližné požadavky na stravování, pití a obsluhu. Přičemž některé cateringové firmy dovolují zajistit si alkohol z vlastních zásob, což je určitě finančně výhodnější, je však potřeba se dopředu zeptat, zda je to možné.

Dieta a alergie

Pokud víte, že menu na vaší svatbě bude náročnější, dopředu upozorněte catering, jaká omezení budou, aby s tím mohli kalkulovat.

Poplatky a storno

Důležité je se i zeptat, zda jsou nějaké další poplatky, které je třeba financovat, o kterých jste se doposud nebavili. A následně si opravdu dobře pročtěte smlouvu, ke které se zavážete. A nezapomeňte se domluvit i na storno poplatku, kdyby z jakéhokoli důvodu byl potřeba.