7 tipů, jak ušetřit čas při plánování svatby

7 tipů, jak ušetřit čas při plánování svatby

Plánování svatby je běh na dlouhou trať. Nezřídka se stává, že jsou budoucí novomanželé i jejich rodiny z probíhajících příprav vyčerpaní a vystresování. Ne každý má navíc denně několik hodin volna, které může organizaci svatby věnovat. V tomto článku tak přinášíme 7 tipů, jak ušetřit čas při plánování svatby.

Mnohé páry chtějí mít svou svatbu promyšlenou do nejmenších detailů. Touha po dokonalosti ale dokáže člověka pořádně vystresovat. Přitom plánování něčeho tak hezkého, jako je oslava lásky dvou lidí, by mělo být pro všechny zúčastněné především příjemnou událostí.

Jak tedy ušetřit čas při plánování svatby a vyhnout se stresu?

1. Nechte si pomoc od ostatních

Na svatbu je potřeba splnit mnoho malých i velkých úkolů, bez nichž by váš velký den nebyl kompletní. Pro klidnější přípravy vám však nic nebrání nechat si pomoci od svých blízkých. Nebojte se druhým, kterým důvěřujete, svěřit i důležité body přípravy, jako je například výběr dortu.

To samozřejmě neznamená, že veškeré činnosti přehodíte na druhé. Důležité je své přátelé a rodinu nezahltit, většinou však platí, že rádi pomohou. Obzvlášť když vidí, kolik je se svatbou práce. Pamatujte, že nemusíte všechno zvládnout sami.

2. Stáhněte si plánovač svatby Weddmate

Klíčovým prvkem pro úspěšnou přípravu svatby je dobrá organizace jednotlivých činností. Kvalitní plán dokáže spolehlivě ušetřit spoustu času. Pomůže s ním plánovač svatby Weddmate, který si lze zdarma stáhnout do chytrého telefonu.

Naplánovat si lze jednotlivé úkoly pro sebe i pro ostatní svatebčany. Zároveň si můžete díky přehlednému seznamu prodejců v okolí vybrat konkrétní produkty, díky kterým bude váš svatební den nezapomenutelný. Plánovací aplikace ušetří spoustu času i nervů.

3. Nepřežeňte to s inspirací

Inspirovat se na sociálních sítích nebo svatebních webech je určitě velmi přínosné. Nic se ale nemá přehánět. Snadno se pak stane, že trávíte hodiny a hodiny času na Pinterestu s cílem najít něco originálního, co vyrazí dech všem svatebčanům.

Čím více inspirace načerpáte, tím těžší bude se později rozhodovat, který nápad zrealizujete. Snažte se proto netrávit honbou za novými nápady mnoho času. Svatba nemusí následovat nejnovější trendy a mít vše do puntíku promyšlené.

4. Nevyrábějte si věci sami

Vlastnoručně vyráběné dekorace nebo pohoštění sice celou svatbu ozvláštní a není divu, že řada nevěst či ženichů chce do příprav vložit část sebe. Takzvané DIY projekty však vyžadují velkou časovou investici, a navíc ne vždy končí zdarem.

Před tím, než se do vlastních výtvorů pustíte, zvažte, zda vám to za to opravdu stojí. Za kupované výrobky od renomovaných prodejců si sice připlatíte, na druhou stranu však můžete ušetřený čas věnovat důležitějším činnostem.

5. Nastavte si priority

Pro dobrý time-management je nutné si nastavit priority, kterým budete věnovat nejvíce energie. Vše ostatní počká. Nemusíte se hnát za každým detailem, důležité je, aby byly hotové nejdůležitější věci. Priority si zvolte podle sebe, obvykle se mezi ně zahrnuje:

  • rezervovat místo konání
  • vybrat svatební šaty/oblek
  • zajistit catering, občerstvení
  • objednat fotografa
  • rozmyslet si hosty, družičky, svědky

Svůj vlastní prioritní seznam si lze udělat jednoduše tak, že si sepíšete jednotlivé úkoly a poté obodujete jejich důležitost. Nakonec už stačí jen seznam přepsat podle důležitosti jednotlivých položek a vaše priority jsou jasné.

6. Založte facebookovou skupinu

Tento bod platí obzvlášť pro velké svatby, na které budou pozvané desítky svatebčanů. Je přirozené, že s blížícím se termínem mají hosté spoustu otázek. Skvělým prostředkem pro ušetření času je facebooková skupina, kde budete své blízké informovat o všem potřebném.

Skupina dobře poslouží i pro koordinaci pomoci, můžete členy poprosit o pomoc s čímkoliv, co zrovna nestíháte, nebo si nechat poradit.

7. Dodržujte základní zásady

S přípravou svatby je to podobné jako s projekty v práci. I zde je zapotřebí dodržovat určité zásady. Svatba určitě nemá být nic stresujícího, a proto je potřeba začít s přípravou včas, abyste vše nedoháněli na poslední chvíli. S plněním jednotlivých úkolů velmi pomáhají To-Do listy nebo různé checklisty volně dostupné na internetu.

A hlavně nezapomínejte, že svatba je především oslavou nového manželského svazku a nechat si tento den zkazit malichernostmi je opravdu zbytečné.