7 tipů, jak pronést svatební přípitek

7 tipů, jak pronést svatební přípitek

Svatba je spojena se spoustou tradic, bez kterých si ji snad ani nelze představit. Jednou z takových je tradiční přípitek, který pronáší některý z hostů. Co by byla svatba bez dojemného a trochu i vtipného proslovu před přiťuknutím skleniček na lásku novomanželů?

Ať už jste svědek, družička či jiný svatebčan a byli jste požádáni, abyste pronesli slavnostní přípitek, tento článek vám poradí, jak na to. Napsat dobrý projev sice není nic jednoduchého, ale máte-li k nevěstě či ženichovi blízko, půjde vám to od ruky.

Jak pronést nejlepší svatební přípitek?

1. Nezapomeňte se představit

Obzvlášť na velkých svatbách, kde se najednou sejde mnoho hostů, je nezbytné se na začátku svého projevu představit. Určitě nikdo nestojí o vás životopis, stačí jen stručně říct své jméno a vztah, který máte k ženichovi nebo nevěstě.

2. Povězte zajímavý příběh

Příběhy táhnou, a to platí také při svatební přípitku. Vynechte fráze a nebojte se jít do osobní roviny. Povězte hostům zajímavou nebo vtipnou historku, která se týká novomanželů. Možná s nimi byli, když se poprvé poznali, nebo se znáte již od dětství a můžete vytáhnout nějakou roztomilou historku z dob, kdy byl ženich nebo nevěsta ještě dítě.

Dejte ale pozor na to, aby vaše historka nebyla nijak pobuřující. Myslete na to, že je pozváno spoustu lidí a vaše vyprávění by se nemělo nikoho dotknout, a už vůbec ne nikoho z novomanželů. Nepřipomínejte partnerské neshody ani předchozí vztahy. Raději svůj přípitek nalaďte na pozitivní vlnu, ať se hosté i novomanželé mohou trochu uvolnit a zasmát se.

3. Mluvte k oběma novomanželům

Je možné, že máte blíž k jednomu z novomanželů než k druhému. Snažte se však ve svém projevu mluvit k oběma. Vyprávět můžete o tom, jak pozitivní vliv na sebe navzájem mají, nebo co vám váš blízký sdělil po prvním rande se svou nynější polovičkou.

Zkrátka a dobře, snažte se v projevu mluvit o páru jako celku, nikoliv pouze o jednom z novomanželů.

4. Buďte stručnější

Rozvášnit se můžete později během hostiny, svatební přípitek příliš nenatahujte. Pamatujte na to, že ona významná chvíle opravdu není o vás.

Doporučuje se, aby projev nebyl delší než pět minut, ideální jsou tak tři minuty. Vše ale samozřejmě záleží na přání novomanželů, kteří mohou mít vlastní představu o délce svatebního přípitku.

5. Přidejte trochu emocí

Aby váš projev sklidil potlesk, měl by v sobě mít trochu emocí. Je dobré být maličko sentimentální a nebát se použít dojemnou historku. Určitě ale nezapomeňte své vyprávění proložit humornými úseky, aby hosté váš přípitek neproplakali.

Vynechte pro tentokrát sarkasmus, váš projev by měl být milý a příjemný pro každého člověka v místnosti.

6. Procvičujte

I sebelepší projev můžete zkazit špatným přednesem. Nacvičte si, jak budete přípitek pronášet. Klidně si ho několikrát přeříkejte. Pokud vám to vaše paměť dovolí, zkuste si jej naučit nazpaměť a udělat tak ještě lepší dojem.

Tím, že se projev naučíte, nebudete ani tolik nervózní. Lépe se mluví z hlavy, než čte z papíru, ve kterém se marně snažíte najít, kde jste skončili. Pokud ale nejste dobrý řečník, udělejte si hezké kartičky, na které části přípitku napíšete.

7. Nemějte strach, zvládnete to

Nepanikařte. Z počátku může být sice těžké vymyslet kvalitní svatební přípitek, budete-li však mít dostatek času, určitě to zvládnete. Pokud si vás nevěsta s ženichem vybrali, tak určitě proto, že máte co říct. Zavzpomínejte a zamyslete se nad tím, co novomanželům přejete.

Před samotným přípitkem se zhluboka nadechněte, usmívejte se a koukejte se hostům do očí, nikoliv do země. A nebojte, pokud se vám do projevu vloudí malá chybička, svatebčané i novomanželé vám to jisto jistě odpustí.